top of page

S. S. MUDURNU AHİ BACİYAN KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ

Prof. Dr. Mahmut Öztürk. Haytalar Konağı

"Haytalar Konağı, Mudurnu'dan Bir Görünüm" isimli bu resim Prof. Dr. Mahmut Öztürk tarafından yapılmıştır. Sitemize konulmasına izin verdiği için özel teşekkürlerimizi sunarız.

HİKAYEMİZ

Mudurnu, UNESCO Geçici Kültür Miras Listesine Ahilik ana ekseninde aday kabul edilmiş bir ilçedir. Mudurnu'da Ahi örgütlenmesi yedi yüzyıldır devam eden bir süreçtir.

 

1844 yılında yapılan Temettuat sayımlarında elde edilen verilere göre 51 ayrı meslek dalında 812 hane reisi faaliyet gösteriyordu. Nüfusu 3000-4000 civarında olan bir kasaba için bu çok çeşitli esnaf kolları oldukça dikkat çekicidir. Esnaf içerisinde demirci, debbağ (derici), dikici, iğneci, nalbant gruplarının fazlalığı esnafın, Mudurnu'nun köyleri ile birlikte çevre il ve ilçelerinin de ihtiyaçlarını karşıladığına işaret eder. Mesala iğne (süzen) iş kolunda olduğu gibi, diğer iş kolarından bazılarında da  uzak şehirlere -hatta yurtdışına- ihracat da söz konusudur.

 

Bu esnaf faaliyetleri  MUDURNU ÇARŞISINDA yürütülürken, Mudurnu kadınları da ahilerin birçok hizmet alanlarında yer almışlardır. Mudurnu'da, tarihi kültürel köklerinden gelen "sosyal yaşamda ben de varım" diyen bir kadın anlayışı "muhafazakarlık ile modernizmi aynı potada eriten bir mahalle kültürü" şekillenmiştir. Mahallelerde özel günlerde, dini bayram arifelerinde ve kışa hazırlık için yiyecek ve içecekler hep birlikte imece usulü hazırlanmıştır. Bu kültür neticesinde nesilden nesile Mudurnu ürünleri evrilerek belli bir kalite ve standartta üretilegelmiştir.

 

Çağımızda sanayi üretimleri ile esnaf üretimlerinin yok olması ve mahalle kültürünün zayıflaması ile birlikte, Mudurnu ev ürünleri kaybolmaya yüz tutmuştur. Bu noktada Ahiliğin günümüzdeki karşılığının "kooperatif" olduğunu düşünen Mudurnu Kadınları, S. S. Mudurnu Ahi Baciyan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurmuşlardır.

 

Ahiliğin temel anlayışı sanatkar disiplini ile kaliteli ve güvenilir üretim yapmayı, dayanışma ve yardımlaşma içinde olmayı, en önemlisi de "komşusunun hakkını, kendi hakkının önünde tutabilmeyi’’ hedeflemiştir.

 

Geçmişten  günümüze süzülerek gelen MUDURNU ÇARŞI’DAN ürünleri, başlangıcından itibaren daha fazla ürün çeşidine ulaşacaktır. Üye sayımızı da buna bağlı olarak, fonksiyonel bir şekilde çoğaltmayı, istihdamı artırmayı arzu ediyor ve umuyoruz.

 

S. S. MUDURNU AHİ BACİYAN KADIN GİRİŞİMİ ÜRETİM VE İŞLETME KOOPERATİFİ ürünlerini MUDURNU ÇARŞI’DAN  markası ile müşterilerimize sunuyoruz.

bottom of page